School Blog

From the Principal

Admissions for IES Tyresö Grade 4 - Update October 2018

Antagning till IES Tyresö för ÅK 4. Uppdatering october 2018

Många börjar höra av sig till oss för att fråga om varför de ej blev erbjudna plats i åk 4 med start denna hösttermin.

Svaret på detta är att vi går strikt enligt köordning och till våra 160 platser erbjöds plats till de som stått i kö längst. Det enda undantaget vi tillämpar är syskonförtur. För mer info om vår elevkö se denna länk. I årets antagning för åk 4 HT-18 tog vi in elever som stått i kö sedan october 2015.

Angående antagning för HT 2019: Vi börjar se över ansökningarna i november 2018 - om du har barn som står i kö  - vänligen se till att era kontaktuppgifter är korrekta: email, adress och telefonnummer. Har de syskon som går på skolan så måste de vara registrerade i er ansökan. Ni loggar in till er ansökan här.

Under antagningsprocessen kommer vi att uppdatera regelbundet på vår hemsida om hur långt i vår elevkö vi kommit (enligt ansökningsdatum) - notera att vi kan ej ge information om köplats.

För andra frågor: intake.tyreso@engelska.se

Notera att vi kan ej svara på frågor om någon annan skola, t.ex potentiella framtida skolor såsom Värmdö - för andra skolor kontakta dessa direkt eller via vår centrala hemsida: www.engelska.se


 

Admissions for IES Tyresö Grade 4 - Update October 2018

Many families have contacted us to enquire why they were not offered a place in grade 4 starting this fall term.

The answer is that we work strictly by the queue order and for our 160 places, a place was offered to those that had been in the queue the longest. The only exception we apply is the sibling priority. For more information about out student queue see this link. For this year’s admissions for grade 4 start fall 2018 we accepted students that had been in the queue since October 2015.

Regarding admissions for fall 2019 grade 4: We will begin the application process in November 2018, if you have children in the queue please make sure that your contact details are correct: email, address and phone number. If they have siblings in IES Tyresö, they need to be registered in the application. You can log in to your application here.

During the application process we will update our website regularly on how far we have come in the queue (according to application date) - please note that we can’t give the actual queue place( number).

For all other queries: intake.tyreso@engelska.se

Please note that we can’t give any information about any other schools, e.g potential future schools such as IES Värmdö - for other schools please contact them directly or via our central website www.engelska.se

From the Principal

Rektorsbrev oktober 2018

Hej på er i höstrusket,

Tänk att vi redan kommit in i oktober månad.
Jag vill börja med att tacka alla er som kommit på föräldramöten, utvecklingssamtal samt kvällen med fokus på matematikundervisningen. Det är så roligt att träffa er.

Det har varit en intensiv start, men samtidigt en fantastiskt rolig start denna termin. Att få lära känna alla nya elever i år 4 och att se de “gamla” eleverna komma tillbaka till oss som har vuxit under sommaren.

Under de veckor som gått så har vi haft en del upp och nedgångar, precis som på vilken skola som helst. Ms Broderick har tagit tjänstledigt fram till jul för att studera på Irland och där har Ms Van Loggerenberg hoppat in för att vikariera. I personalen så har Ms Strøbæk, svensklärare för år 7 samt 9, Ms Sjöberg, svensklärare för år 6 samt 7, Ms Nilsson som vikarierar för Ms Le Bellec under några veckor anslutit till oss. Vi hälsar dem hjärtligt välkomna till Team Tyresö.

En positiv nyhet som några av er kanske missat är att vi återigen under hela året kommer att ha tillgång till Bollmorahallen (eller Forellhallen som den nu heter), detta kommer självklart att underlätta för idrottslärarna.
När det gäller simningen så har dock vi stött på problem. Då det under våren var ytterligare en incident med en elev som valde att bete sig illa i omklädningsrummet så har Medley nu sagt att vi inte längre får nyttja simhallen, detta till trots att eleven var på plats, bad om ursäkt med sina föräldrar och att vi som skola tycker att det är kollektiv bestraffning. Då vi inte kan få till något nytt samarbete med dem då de inte längre vill diskutera så har vi nu fört dialog med Vattenhuset som ligger bakom skolan. De är villiga att ta emot oss för att hjälpa till och se till att eleverna får simning. Det är vi oerhört tacksamma över. Vi hoppas nu att ni föräldrar och vårdnadshavare kan hjälpa till med att tala med era barn om hur man beter sig på allmänna platser.

Denna månad ser vi fram emot att välkomna gamla elever som skrev sitt prov i IGCSE under våren för att ta emot sina fina diplom under en ceremoni, självklart skall deras fantastiskt fina resultat premieras. De klarade av att läsa en kurs som egentligen undervisas under 1 år på endast 6 veckor och det med fantastiska resultat. En ny omgång IGCSE startar nu under denna månad och Mr Freitas som är ansvarig kommer att gå ut med information snarast. Det ser idag ut som om vi kommer erbjuda kurser i matematik, engelska och ett utav ämnena i NO.

Fredagen den 5/10 är eleverna lediga från skolan med hemarbete då vi har planeringsdag med personalen. Alla viktiga datum gällande denna termin skall finnas i kalendern på SchoolSoft.

Jag ser fram emot kanelbullensdag, gymnasiemässan för år 9, FN-dagen samt Halloween nu i oktober samt att vi självklart uppmärksammar den rosa månaden.

Med önskan om en underbar dag.

Ms Holmerson

From the Principal

Rektorsbrev augusti 2018

Hej alla fantastiska elever, vårdnadshavare och föräldrar,

Nu är det snart äntligen dags för skolstart igen. Som jag längtar att få ha er tillbaka i byggnaden. Visst, det har varit lugnt och skönt under sommaren då vi arbetat men någonting har saknats... pulsen, rytmen och det levande…

Under sommaren har vi genomfört en del förändringar. Ni kommer säker märka att vi saknar några i personalen, det är alltid tråkigt att säga hejdå till omtyckt och duktig personal, tyvärr så är det så livet är.

I ledningsgruppen har det skett en del förändring. Anna Tronelius har slutat för att ta sig an en ny utmaning som biträdande rektor på en kommunal skola. Det innebär att Magnus Andersson nu tar ett kliv upp till Academic Manager och han är således ensam ansvarig för det akademiska på skolan. Jeremy Brooks är kvar som biträdande rektor för elevhälsan. I ledningsgruppen har jag även lyft in Magnus Ask som fortsätter med att vara ansvarig för säkerheten men som även kommer att arbeta med HR.

I byggnaden har det skett lite förändringar som alltid under sommaren. Fler sittplatser, målade väggar, informationstavlor, uppfräschning av ytterligare en skolgård samt storstäd.

En hel del mail och telefonsamtal denna vecka har handlat om klassindelningen. Jag ber er verkligen att tänka på hur ni kontaktar personalen gällande detta. De har tillsammans med specialpedagogerna, elevhälsan samt mentorer spenderat antalet timmar med att försöka få ihop de bästa grupperingarna de kan. Tonen har tyvärr i vissa fall varit väldigt aggressiv och jag har haft flera lärare som kommit med gråten i halsen för att de blivit utskällda. Snälla, tänk på hur vi agerar mot varandra. I många fall så ändras barnens umgängeskrets under sommaren eller under året för den delen. Barn som varit bästisar börjar bråka och man hittar nya vänner. I de nya klasserna finns alltid någon som man gått i samma klass som tidigare. Vi måste stötta våra barn, lära dem att vidga sina vyer. I många fall träffar man någon som man aldrig tidigare talat med och som man inser man har mer gemensamt med och nya vänskapsband knyts. Man lär sig för livet och det är något som jag och personalen som arbetat under många år ser som en otrolig fördel.

Jag har även fått en del frågor gällande schemat och långa dagar. Det har varit extremt svårt att lägga schema i år. Detta då timplanen ändrats från Skolverket och blivit indelad (återigen) enligt låg, mellan samt högstadiet. Fler timmar har lagts till i svenska, matematik samt slöjd och det har gjort att det varit svårt att få in allt i de lokaler vi har. Detta gäller inte bara oss eller IES utan det gäller hela Sverige och alla grundskolor. Vi har verkligen försökt allt vi kan för att få till det så bra vi bara kan och vi hoppas att ni har förståelse över den situation vi befinner oss i.

Med detta sagt så ser jag verkligen fram emot ett nytt år tillsammans med er alla, personal, elever samt vårdnadshavare och jag hoppas på ett fortsatt bra samarbete och förtroende.

Jag vill även välkomna er på årets första föräldramöte som finns i kalendariet på SchoolSoft och på Facebook.

Med önskan om en underbar helg och ett fint år tillsammans.

MVH
Evy Holmerson
rektor

From the Principal

Rektorsbrev maj/juni

Vilket år!

Tänk vad tiden går fort, för ett år sedan avslutade jag året med alla fantastiska elever som tillförordnad rektor och i år fick jag möjligheten att göra det ”på riktigt”.

Jag är så otroligt stolt över skolan, att vi är på väg åt rätt håll och den utveckling som vi haft under detta läsår. Självklart har vi mycket arbete kvar att göra och planer som måste ändras för att se till att vi fortsätter att utvecklas.

Jag har fått tillbaka den enkät som ni fyllde i nu i våras och vad jag kan utläsa från denna så ser jag svart på vitt att vi är på väg åt rätt håll. Jag kan även se vad vi behöver arbeta mer med. Ordning och reda samt studiero är en av de punkterna som kommer att väga tungt under nästkommande läsår tillsammans med utvecklingen av det akademiska arbetsområdet.

Som alltid är det personal som lämnar skolan i samband med avslutningar så även i år, vilket är helt naturligt. Personal som längtar hem till de sina i sina hemländer. Vi kommer verkligen att sakna våra kollegor och önskar dem all lycka till i framtiden. Positivt är dock att jag kan meddela att rekryteringen av behöriga lärare har gått över förväntan i år och i dagsläget så har jag endast en vakans att fylla.

Jag vill passa på att tacka för alla fina ord som jag fått i samband med att jag tog över skutan på riktigt samt för alla fina presenter som jag fick på skolavslutningen. Det värmer verkligen mitt hjärta.

Jag har nog världens absolut bästa jobb och jag är så tacksam över att ni anförtror det finaste ni har till oss.

Jag lovar er att jag skall göra mitt yttersta under nästa år för att fortsätta driva skolan framåt tillsammans med personal, elever och föräldrar.

Men först önskar jag er ett underbart sommarlov, vi ses den 20 augusti.

Med soliga hälsningar

Evy med personal

From the Principal

Rektorsbrev januari/februari

Hej alla fantastiska elever, föräldrar och vårdnadshavare

Nu har en ny termin börjat på riktigt men både prov, förberedelser inför Eurovision, planering inför skolavslutning samt massor med mer spännande saker. Jag hoppas att ni alla fått informationen gällande våra utvecklingssamtal vecka 8 på torsdagen och fredagen.

Jag vill börja med att uppdatera er gällande personal. På grund av familjeskäl så har tyvärr Ms McCarten slutat hos oss, men vi håller kontakten och hoppas på att hon kan åter ansluta till oss i augusti. I hennes ställe kommer inte bara en utan två personer att ansluta till oss. Jag kan tyvärr inte nämna namn på den ena ännu då hon skall fundera under helgen (men jag håller alla tummar jag kan). Jag kan i alla fall nämna Mr Samuel Olsen. Han kommer att vara ett fint tillskott både i Junior Club men även i teamet med specialpedagoger. Vi har också välkomnat Ms Jäärf som undervisar svenska i år 4, 5 samt 6 sedan två veckor tillbaka.

Nästa vecka blickar vi fram emot de första Nationella proven denna termin. Först ut är år 6 och ämnet är svenska. Proven är på tisdag och torsdag. Se information på SchoolSoft gällande tider.

Under de senaste dagarna har vi tyvärr haft en del stölder ur skåp. Oftast skåp med kodlås. Som vi tidigare informerat om så ber vi er att inte ha kodlås på skåpen. Köp ett riktigt bra lås hos en låssmed. Detta är ett ökat fenomen på alla skolor runt om i Sverige, mycket beror det på att elever idag har väldigt dyra saker med sig till skolan. Dyra jackor, telefoner och så vidare. Vi samtalar med eleverna här på skolan gällande detta och kommer från och med måndag ha ännu mer personal ute i korridorerna. Viktigt är dock att ni även hemma pratar om detta. Kanske man inte behöver ta den dyraste jackan med sig till skolan ibland. Vi ser även över möjligheten att ha låsbara skåp i omklädningsrummen.

Om någon elev blivit drabbad så är det av yttersta vikt att vi får reda på detta, jag ber er då kontakta Mr Magnus Ask som är säkerhetsansvarig på skolan.
Hans mail är: magnus.ask.tyreso@engelska.se.

Från och med fredag nästa vecka så kommer Mr Brooks att vara pappaledig. Han har beslutat sig för att åka hem till Australien under den tiden. Han är tillbaka efter sportlovet. Om det skulle vara elevärenden som ni tidigare talat med Mr Brooks om, så är ni välkommen att kontakta mig direkt.

Vårterminen kommer att gå snabbt, det är många långhelger och lediga dagar.

Nu hoppas jag att vi snart får lite sol och värme igen så vi kan välkomna våren med öppna armar.

Ta hand om er.

Med vänlig hälsning

Evy Holmerson

T.f rektor IESTyresö

Pages